18-jarige succescoach van TVC Breda: ‘Trainerschap past bij mij’

© VoetbalJournaal

Als 15-jarige stond Lowieke van Vugt al op het voetbalveld als trainer van de toenmalige E7 bij TVC Breda. Nu, drie jaar later, heeft hij na één seizoen maar liefst twee prijzen te pakken met de JO12-1 bij de club uit de Bredase wijk Tuinzigt en ligt een glansrijke carrière als oefenmeester voor hem in het verschiet.

Op een druilerige dinsdagavond staat Van Vugt (18) zijn jongens luidkeels en enthousiast aan te moedigen. “Kom op, hoofd omhoog en lopen. Niet naar beneden kijken!”, bij een loopoefening en even later, tijdens een afwerkvorm: “Kijk nou wat je doet! Waarom speel je die bal zo laat in? Let op buitenspel! Ja, klasse jongens!”

De enthousiaste Bredanaar, die het pupillendiploma van de KNVB al binnen heeft en nu voor de papieren Trainer-Coach III Jeugd bezig is, wist van jongs af aan al dat het trainerschap hem lag. Hij verzamelde als kind wekelijks de meest talentvolle jongens uit zijn wijk Tuinzigt, om het met hen op te nemen tegen voetballertjes uit andere wijken. "Ik vind het leuk om jongens om me heen beter te maken. Die eigenschap zit echt in me."

Op zijn vijftiende werd hem gevraagd een jeugdteam bij TVC Breda te gaan trainen. "Ik heb altijd bij TVC gespeeld en mensen van de club zagen dat ik in het veld ook heel coachend aanwezig was. Toen ik gevraagd werd om de E7 te gaan trainen, twijfelde ik dan ook geen moment."

Het werd een succes. Van Vugt kreeg spelers die geen plekje vonden in andere teams onder zijn hoede en maakte daar een succesvolle formatie van. "Dat waren kinderen van allemaal verschillende nationaliteiten, met diverse achtergronden. Dat was nogal eens lastig in de omgang. Toch is het uiteindelijk een ontzettend leuk team geworden, het liep echt als een trein. Ik heb ze als voetballer en als mens proberen te helpen, hoewel ik maar vier jaar ouder ben dan zij."

Een jaar geleden werd hem gevraagd de JO12-1 over te nemen. Hij greep die kans en het werd een succes. "In de eerste competitie werden we op doelsaldo tweede, in het half jaar daarna pakten we het kampioenschap met 110 doelpunten voor", vertelt Van Vugt trots. De jeugd speelt per seizoenshelft in een andere competitie. "We speelden in de tweede klasse, wonnen ook nog de beker. Heel veel spelers heb ik echt vooruitgang zien boeken, als voetballer en als mens."

Een logisch vervolg zou zijn dat de JO12-1 van TVC nu in de eerste klasse speelt, maar Van Vugt koos er toch voor om nog een competitie in de tweede klasse mee te draaien. "Want we moesten op een groot veld gaan spelen en hadden daarom extra spelers nodig. Die kwamen van lagere elftallen en de stap zou te groot zijn geweest als zij direct in de eerste klasse mee zouden doen. Ik wilde wel iedereen speeltijd geven, dus was dit de beste keus." Hij ziet dat die nieuwe jongens soms wat onwennig zijn. "Zij hebben niet de begeleiding gehad die wij bieden. Wij trainen wedstrijdgericht, bootsen situaties uit een wedstrijd na, helpen spelers vooruit te denken. Daarnaast plannen we regelmatig oefenwedstrijden in, zo worden spelers beter en beter."

Van Vugt ziet een paar 'briljantjes' in zijn ploeg rondlopen en constateert ook dat de JO14 en JO16 talentvolle teams zijn, met goede begeleiders. "Als die jongens allemaal bij TVC blijven spelen, gaat het eerste daar heel veel profijt van hebben over een paar jaar."

Als 18-jarige ruikt hij zelf ook pas net aan het seniorenvoetbal. Hij speelde al wat wedstrijden in het eerste van de club, maar doet dit seizoen een stap terug. "Vanwege mijn studie, daar wil ik me nu op focussen. Daarnaast heb ik ook echt meer ambities in het trainersvak. Ik wil dolgraag ooit eens trainer worden van het eerste elftal van TVC."

Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

TVC Breda