CvdW Heinenoord: Piet Roos over zijn meidenelftal

© VoetbalJournaal
In deze Club van de Week nemen wij een kijkje achter de schermen bij sv Heinenoord. Vandaag spreken wij met bestuurslid Piet Roos. Buiten zijn functie als bestuurslid is hij al acht jaar verantwoordelijk voor de groep meiden die nu bij Meiden Onder 19 spelen. Wij spraken met hem over zijn meidenelftal. 
 
Piet heeft bij sv Heinenoord voor zijn rol als trainer ook altijd gevoetbald en probeert deze ervaring mee te nemen tijdens zijn trainingen. “Ik heb zelf natuurlijk ook altijd gevoetbald. Ik ken de club, heb ongeveer 280 wedstrijden in het eerste gespeeld en ben ook aanvoerder geweest. Dat probeer ik ook een beetje over te brengen op die meiden, hoe ik getraind heb en hoe ze dat kan helpen.”
 
Iets wat hem bij is gebleven en wat hij nu nog steeds aangrijpt voor zijn eigen voetbalvisie is de spelopvatting waar hij vroeger mee speelde. “Toen ik nog voetbalde werd er vaak gespeeld met de lange bal, echt dat lange halen snel thuis voetbal. Dan speelde je 4de klasse en als de keeper of een verdediger de bal had, dan schoot je hem direct naar voren en dan keek je wel. Later kregen wij een trainer die wel wilde opbouwen en dat is toch wat mensen willen zien. En dat is ook wat ik graag wil zien!”
 
Eigen voetbalvisie
Piet voelt zichzelf meer thuis in het opbouwen van achteruit en heeft hier zijn voetbalvisie op gebaseerd: “Ik wil dat ze vanaf achteruit gaan opbouwen en dan vind ik eigenlijk dat de eerste bal vooruit moet zijn. Kun je niet vooruit dan speel je breed en als dat niet kan, dan speel je pas terug. Daarnaast proberen wij de tegenstander snel onder druk te zetten, dat is mijn idee achter het voetbal.”
 
Piet geeft wel aan dat dit niet ten koste van alles moet gaan: ”Wij willen het liefst gewoon snel druk zetten, de bal veroveren en dan zelf het spel maken. Maar dit moet dan wel binnen de mogelijkheden van de ploeg passen. Je kunt wel dingen van je ploeg verwachten, maar als dit niet binnen de kwaliteiten van je spelers past dan werkt dat gewoon niet. Ik zeg altijd je kunt van een renpaard geen sierpaard maken en van sierpaard geen renpaard. Je moet ze gewoon laten doen waar ze goed in zijn.”
 
Prestatie – motivatie
Piet vertelt ons hierna trots over de behaalde resultaten van de afgelopen jaren:“Een paar jaar geleden zijn wij met de B nog 2de geworden in de Hoofdklasse. Die tweede plek, met zo’n klein clubje en het materiaal dat wij hebben, dat was echt een topprestatie. Verder zitten wij de afgelopen jaren eigenlijk altijd wel bij de eerste drie. Wij spelen goed en dat zien wij ook wel terug aan de stand. Het is alleen jammer dat er vaak iemand beter was in de competitie.” De goede resultaten hebben volgens Piet ook met motivatie te maken: “De meiden zijn heel gemotiveerd. Tijdens de trainingen komt, op af en toe een enkeling na, iedereen gewoon trainen. Dat is voor mij een bepaalde waardering dat het met de trainingen goed zit, dat die meiden het goed hebben en dat ze het naar hun zin hebben.”
 
Plezier
Daar haalt Piet dan ook zijn plezier uit: “Dat maakt het voor mij ook leuk en ik heb ook echt plezier in wat ik doe. Met die meiden is het hartstikke leuk, er wordt gepresteerd en we hebben gewoon een goede selectie. Daarnaast zijn de mensen om dit team heen ook bereid om wat voor ons te doen. Als ik vraag of iemand wilt fluiten, iets voor me uit kan zoeken of een toernooi wilt regelen dan gebeurt dit ook. Het is echt een kwestie van geven en nemen.”
 
Doelstelling
Piet heeft dit jaar een goede selectie tot zijn beschikking en legt de lat dan ook hoog voor zichzelf en het team. “We hebben al een keer de KNVB-beker gewonnen en een keer de competitie, maar dit jaar zou ik ze beide willen winnen. Zoals ik al zei hebben wij de laatste jaren telkens bovenin meegedaan, maar was er eigenlijk elke keer iemand beter. Ik hoop dat het dit jaar wat anders uitpakt. Dit jaar is de doelstelling toch om minimaal een prijs te pakken. Natuurlijk wordt dit wel een moeilijk verhaal, want er zijn nog meer goede ploegen die ook hoge ogen kunnen gooien bij de meiden, maar dit jaar wil ik gewoon prijzen pakken.”
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Heinenoord