Dorpsclub Groen-Wit is aantrekkelijk voor iedereen

© VoetbalJournaal

Groen-Wit groeit en bloeit. De club heeft zo’n aantrekkingskracht op de regio, dat een ledenstop noodzakelijk is om alles in goede banen te leiden. Met zo’n zeshonderd voetballers op twee velden ligt er wekelijks een lastige puzzel voor de hardwerkende organisatie achter de schermen..

De familie Frijters loopt inmiddels alweer bijna 30 jaar rond bij Groen-Wit. Berry Frijters begon als leider en jeugdtrainer toen zijn zonen bij de club in Princenhage gingen voetballen en werd uiteindelijk voorzitter. Dat stokje neemt zijn zoon Björn, die ook al jeugdvoorzitter is, tijdelijk van hem over. “Wij zijn allebei van mening dat we iets terug moeten doen voor de vereniging waar onze kinderen kunnen voetballen.” Frijters’ moeder was daarnaast jarenlang een vertrouwd gezicht in de kantine van de club, maar stopte daar twee jaar geleden mee.Frijters (35) wil het echter niet te veel over zichzelf en zijn familie hebben. “Want er zijn nog veel meer mensen belangrijk voor de club. Denk aan de familie Van der Wiel, bijvoorbeeld. Ook die doen van alles voor de vereniging.” Waar hij graag over praat, is de aantrekkingskracht van Groen-Wit. “We zijn een multiculturele, gezellige club, waar iedereen welkom is en normen en waarden hoog in het vaandel staan. Ik denk dat daar ook de oorzaak ligt van de groei die we doormaken: ouders weten dat ze hun kinderen met een gerust hart bij ons kunnen laten voetballen.” Frijters is trots op de multiculturele samenstelling van het ledenbestand. “We hebben heel veel dorpse mensen rondlopen binnen de club, maar tevens voetballers die niet uit Nederland komen. Dat zijn ook allemaal echte Groen-Witters geworden, die hun steentje bijdragen als vrijwilliger.”

Frijters begon zelf als broekie bij Groen-Wit en stond op zijn veertiende al in het eerste elftal. Uiteindelijk speelde hij niet veel wedstrijden in het vlaggenschip, aangezien het voetbal niet te combineren bleek met zijn baan. Nu is hij dus actief in het bestuur. “Ik werk daar samen met veel dezelfde mensen. Grappig is dat bijvoorbeeld ook Ron van der Wiel daarin zit, wiens vader Cees jarenlang voorzitter is geweest en nog altijd bestuurslid is. Zo wordt het stokje steeds overgedragen van vader op zoon.”

Niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua kwaliteit gaat Groen-Wit vooruit. De jongste jeugdteams spelen inmiddels al in de hoofdklasse. “Dat is nog nooit voorgekomen bij de club. Het heeft te maken met het werk van Maries Geerssen, die voetballertjes vanaf 4,5-jarige leeftijd al kennis laat maken met de sport. Niet op een serieuze manier, maar door het spelen van de gekste spelletjes. Zo krijgen ze spelenderwijs meer en meer balgevoel, waardoor ze een voorsprong opbouwen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Groen Wit