Hé Scheids! Met Dave van Heijningen

©VoetbalJournaal
Het VoetbalJournaal gaat in dit item wat meer aandacht geven aan de scheidsrechters. Wij zijn van mening dat deze hardwerkende en (vaak) onterecht bekritiseerde vrijwilligers het verdienen om ook in het zonnetje te staan. Vandaag gaan wij in gesprek met de 18-jarige Dave van Heijningen, die zijn wedstrijden bij VV Rozenburg meepakt als grens –en scheidsrechter.
 
Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Dave van Heijningen, ik ben 18 jaar oud en op dit moment ben ik assistent-scheidsrechter en daarnaast fluit ik ook de wedstrijden bij de jeugd van VV Rozenburg.
 
Toen ik 6 jaar oud was ben ik hier begonnen met voetballen en dit heb ik gedaan tot de B’tjes, omdat het team opgeheven werd. Vervolgens ben ik door Michael Vermeer gevraagd of ik interesse had om de scheidsrechters cursus te volgen, dit heb ik gedaan en zodoende ben ik hier eigenlijk ingerold. Het eerste seizoen heb ik voornamelijk gefloten en sinds afgelopen seizoen ben ik door Richard Kruithof gevraagd of ik wilde vlaggen bij het eerste elftal van VV. Rozenburg.
 
Wat vindt je het leukste aan het vlaggen/ fluiten van wedstrijden?
Het fluiten van wedstrijden spreekt mij voornamelijk aan omdat ik het leuk vind om de leiding te hebben over een wedstrijd. Zoals ik al zei ben ik zelf gestopt met voetballen wat ik erg jammer vind, hierdoor mis je toch een bepaald teamgevoel en dat gevoel krijg ik nu wel terug tijdens het fluiten of vlaggen van wedstrijden.
 
Wanneer heb jij een tevreden gevoel na afloopt?
Voor mij is een wedstrijd geslaagd als het een sportieve pot is geweest zonder opstootjes of discussies in het veld. Daarnaast doet het mij ook goed als er geen onterechte beslissingen genomen zijn en de spelers mij na de afloop van de wedstrijd een hand komen geven om mij te bedanken of een compliment te geven. Dit zijn voor mij dan de leukste wedstrijden om te fluiten ongeacht of de club waar ik voor ben gewonnen of verloren heeft. 
 
Heb je een vast team waarbij je actief bent of verschilt dat?
Elke zaterdag ben ik assistent bij het eerste elftal. Daarnaast fluit ik ook iedere zaterdag een wedstrijd van verschillende teams van de club maar dat is afhankelijk van welke teams er thuis moeten en hoelaat ze moeten spelen.
 
Is het weleens voorgekomen dat je op een belangrijk moment de verkeerde beslissing had genomen?
Ja, tijdens het fluiten heb ik ooit een keer een penalty toegewezen aan het thuis die eigenlijk helemaal niet terecht was. Dit gebeurde op een belangrijk moment want het uit-team kon namelijk kampioen worden, maar door mijn beslissing werd hun kampioenschap een week uitgesteld.
En tijdens het vlaggen mocht het nog weleens gebeuren dat ik vlag voor buitenspel terwijl dit het niet was en andersom. Maar dit is gelukkig nog nooit gebeurd op zeer belangrijke momenten.
 
Hoe ga je om met boze spelers en/ of negatieve geluiden van het publiek?
Negatieve geluiden vanaf de tribune trek ik mij zelf niet zoveel van aan tijdens een wedstrijd, zij zien niet wat ik zie en dus blijf ik mij gewoon geconcentreerd bezighouden met de wedstrijd. Het gaat als het ware mijn ene oor in en de andere weer uit.
Ook als spelers boos op mij af komen of commentaar hebben op mijn genomen beslissingen brengt mij dat niet in twijfel en blijf ik standvastig bij mijn eigen mening.
 
Heb je nog ambities wat betreft het vlaggen en/ of fluiten van wedstrijden?
Ja, zeker ik zou in het vervolg nog wel graag een vervolgcursus willen volgen genaamd de SOII-scheidsrechters, dit houdt in dat je dan landelijk wedstrijden mag gaan fluiten. Dit lijkt mij erg leuk om in het vervolg te gaan doen.
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Rozenburg