Hé scheids! met Mark Kuil

Deze week in het kader van 'Hé scheids' een interview met Mark Kuil.
Op zijn 16e begon hij al met het fluiten van wedstrijden bij SV Gouda en daar heeft hij tot op de dag van vandaag nog altijd heel veel plezier in. Zijn mooiste ervaring tot nu toe was het fluiten van jeugdwedstrijden van de grote BVO's als Ajax en Feyenoord. 
Daarnaast is Mark zelf ook nog een actieve voetballer bij zijn huidige club RVC'33.

Kan je wat meer over jezelf vertellen op sportief gebied?

Ik ben begonnen met voetballen bij SV Gouda toen in 7 jaar oud was. Hier heb ik tot 12e jaar gespeeld. Na mijn 12e heb ik een aantal andere sporten beoefend. Op mijn 16e heb ik mijn voetbal kicksen weer aangetrokken en ben ik weer gaan voetballen bij SV Gouda. Op mijn 18e heb ik de overstap gemaakt naar RVC 33 en daar voetbal ik nu nog steeds. Momenteel in het sterrenensemble van heren 3. Als scheidsrechter ben ik op mijn 16e begonnen bij SV Gouda. Hier heb ik jeugdwedstrijden gefloten. Bij RVC kreeg ik de mogelijkheid om de KNVB-cursus te volgen. Na het behalen van de cursus ben ik bij de KNVB gaan fluiten. Dit doe ik nu al 5 jaar. Momenteel fluit ik in groep 4 senioren. Dit zijn 3e en 4e klasse standaard elftallen.   

Wat zijn voor jouw de leukste wedstrijden om te fluiten/ vlaggen?
Ik vond het 2 jaar geleden fantastisch om de jeugdwedstrijden van BVO'S te fluiten. Dat niveau was ongekend hoog. Je komt dan op de sportcomplexen van Feyenoord Ajax en Sparta. Dit was voor mij echt een jongensdroom die uitkwam. Ik liep op het hoofdveld, Feyenoord D1 tegen Sparta D1 te fluiten. Camerabeelden, veel toeschouwers en fox sport langs de lijn. Dit is in mijn ogen de mooiste pot die ik gefloten heb. Een andere mooie wedstrijd om te fluiten is een derby tussen 2 dorpen, hierbij hangt een goede sfeer en is er veel publiek en de belangen zijn dan ook erg hoog. Je merkt dat ook op de manier hoe je wordt behandeld door de verenigingen. Ze zijn vaak veel gastvrijer en behulpzamer. Ook tijdens de wedstrijd merk je dat de spelers niet willen verliezen. Ze gaan veel harder spelen en je moet als scheidsrechter dit goed aanvoelen.     

Heb jezelf nog bepaalde rituelen of een bijgeloof om je voor te bereiden op een wedstrijd?
Ik maak voor elke wedstrijd een selfie en deze stuur ik dan naar een collega scheidsrechters en mijn vrienden. Daarnaast luister ik altijd rock muziek als ik naar een wedstrijd toe rijd. Op die manier probeer ik de spanning weg te halen. Ook probeer ik altijd voor elke belangrijke wedstrijd 2 uur van te voren aanwezig te zijn. Ik ga dan meestal naar het 2e elftal kijken en probeer verhalen op te vangen van het 1e. Ook maak ik dan een praatje met toeschouwers en vraag ik wat hun verwachtingen zijn van de wedstrijd zonder dat ik vertel dat ik de scheidsrechter ben. Op deze manier verkrijg ik veel informatie.      

Wat is je functie bij de scheidsrechtersvereniging of bij het bestuur van je club

Ik ben bij SV Gouda scheidsrechtersbegeleider. Ik begeleid jonge scheidsrechters die net zijn begonnen met fluiten. Jonge scheidsrechters hebben veel hulp nodig in de eerste jaren waarin zij fluiten. Ouders kunnen een negatieve rol spelen bij de ontwikkeling van de scheidsrechters. Ouders kunnen door veel te zeuren en te schelden op de scheidsrechter, de scheidsrechter ontmoedigen en hem het plezier afnemen van het fluiten. Hier probeer ik als begeleider alert voor te zijn en de scheidsrechter te steunen en de ouders op hun gedrag aan te spreken. Daarnaast geef ik scheidsrechters tips hoe ze beter een beslissing kunnen maken en hoe ze het beste kunnen lopen op het veld.  
 

Wat vindt je van de opmars van vrouwenvoetbal?
Ik vind het persoonlijk erg leuk. Het niveau is vaak alleen niet erg hoog. Ik moest vrouwenvoetbal fluiten voor de KNVB en ging altijd met plezier naar de wedstrijden toe maar wist dat het niveau voetbal niet bijzonder hoog kon liggen. Als voetbal liefhebber vind ik het erg leuk dat meiden zoveel plezier kunnen hebben in het spel. Ook het succes wat de vrouwen op het EK gehad hebben vind ik fantastisch. Het zorgt voor een grote boost in de opmars van het vrouwenvoetbal. Bij RVC33 hebben we ook meerdere vrouwenteams. Dit zorgt voor een gezellige sfeer binnen de vereniging. 


Heb je nog andere ambities op het gebied van sport?
Ik hoop als scheidsrechter mijn debuut te mogen maken in de hoofdklasse. Voor mij is dan het doel bereikt. Als voetballer lijkt het me mooi om te mogen debuteren in het 1e elftal bij RVC. Daarnaast wil ik 1x in me leven de marathon van Rotterdam uitlopen.  


Heb je naast voetbal ook nog andere hobby’s of dingen waar je je mee bezig houdt?
Momenteel studeer ik SJD op de hogeschool van Utrecht. Hierin zit ik nu in mijn laatste jaar. Daarnaast speel ik graag FIFA met mijn vrienden. Ook ga ik graag een biertje drinken in de stad.   

Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht: