‘Hamer-time’ aan de Krommedijk

© VoetbalJournaal
Hij is misschien wel de meest opvallende aanwinst die FC Dordrecht tijdens de voorbereidingsperiode mocht begroeten. Gustavo Hamer, groeibriljant van landskampioen Feyenoord, is aan de Krommedijk neergestreken. Niet alleen om speelminuten op te doen maar ook om aanmerkelijk beter met FC Dordrecht te presteren dan de negentiende plek van het afgelopen seizoen.
 
DORDRECHT – Vanaf het eerste moment leek het wel alsof Gustavo Hamer, de van Feyenoord gehuurde middenvelder, al tijden meetrainde en –speelde bij FC Dordrecht. Zijn fabuleuze treffer in de oefenwedstrijd bij Hoek (2-2), waar hij in de slotminuten scoorde met een boogbal die hij vanaf de middenlijn op het Zeeuw-Vlaamse doel losliet, vestigde ook meteen zijn naam: het is de komende ‘Hamer-time’ aan de Krommedijk met de 20-jarige speler met Braziliaanse roots.
 
Terwijl het aanvankelijk toch een immense stap leek, van de regerend landskampioen die de hunkering van haar legioen had gestild met de ultieme prijs naar de club die een niveau lager net aan de duikeling naar de tweede divisie was ontsnapt, mede dankzij de puntenaftrek die de uiteindelijke degradant Achilles’29 had gekregen. Maar Gustavo Hamer wenste zich, vanaf de eerste dag, niet bezig te houden met die grote gapende kloof tussen de club waar hij onder contract staat en de club die hem huurt. ,,Ach, vorig seizoen heeft FC Dordrecht misschien geen goed seizoen gedraaid waardoor er dus sprake is van een groot verschil tussen beide clubs maar ik kijk verder dan dat. In overleg met technisch directeur Martin van Geel is er binnen Feyenoord erover gesproken dat ik speelminuten zou moeten opdoen. Binnen de samenwerking die er met FC Dordrecht is, kreeg ik de gelegenheid om hier te komen spelen. Ik heb daarover destijds goed gesproken met toenmalig technisch directeur Marco Boogers van FC Dordrecht en ik kreeg daarbij een goed beeld van waar Dordt naartoe wilde. De ploeg wilde aanvallend voetbal spelen, met veel druk naar voren. Dat is een speelstijl die me aanspreekt. En eigenlijk heb ik me vanaf de eerste training helemaal thuis gevoeld bij deze club, waar ik door de andere spelers prima ben opgevangen en veel plezier beleef.
 
Vanaf het begin dat hij binnenstapte, liet Hamer zich nadrukkelijk zien bij FC Dordrecht. Druk zettend tijdens de trainingspartijtjes, initiatiefrijk in zijn spelopvatting en met zijn fijne traptechniek regelmatig doeltreffend afrondend tijdens een oefening of partijvorm.
 
Zijn aanwezigheid bleef niet onopgemerkt. Het talent was duidelijk zichtbaar, ook voor de aanhangers van FC Dordrecht die de nieuwkomer in de armen sloten. Hamer merkte zelfs echter niks van een hoog verwachtingspatroon. ,,Van hoge verwachtingen heb ik niks meegekregen, maar natuurlijk wil ik graag een goede rol hier gaan vervullen. Mijn doel is om bij FC Dordrecht veel minuten te maken, maar ook om voor promotie te gaan spelen. Dat klinkt misschien gek na het afgelopen seizoen voor deze club, maar de intenties omtrent hoe het elftal wil spelen en waar de club dit seizoen wil eindigen zijn duidelijk. En zeker op basis van de voorbereiding mocht er al wat verwacht worden van ons.’’
 
Bij Feyenoord werd Gustavo Hamer gezien als een mogelijke opvolger van Rick Karsdorp op de rechtsbackpositie. Maar in Dordrecht is hij in het basisteam de controlerende middenvelder die zich ook in offensieve zin wil laten gelden. ,,Met het puntje naar achter, maar ook met de drive naar voren’’, omschrijft Gustavo Hamer het zelf. ,,Daar ligt ook mijn kracht en dat is ook de positie waar ik verwacht te gaan spelen.’’
 
Lang leek het erop dat zich nog een tweede Feyenoorder bij de groep van trainer Gérard de Nooijer zou gaan voegen. Maar Mo el Hankouri, lange tijd begeerd door FC Dordrecht als potentiële buitenspeler, volgde zijn goede maatje Gustavo Hamer uiteindelijk niet naar de Merwestad en werd verhuurd aan eredivisionist Willem II. Duidelijkheid daaromtrent kwam op het moment dat Gustavo Hamer andere perikelen aan zijn hoofd had. In de tweede wedstrijd van het seizoen tegen Jong FC Utrecht raakte de middenvelder geblesseerd door een ferme tik. Even werd gevreesd voor een langdurige afwezigheid door een scheurtje in een middenvoetsbeentje dat de aanwinst had opgelopen, maar een week na de eerste seizoenstriomf op Jong FC Utrecht (2-1) en een voorzichtige aanloop naar de confrontatie met FC Emmen stond Gustavo Hamer gewoon weer op het veld. Een vertrouwd beeld inmiddels, want duidelijk is dat FC Dordrecht veel baat heeft bij de aanwezigheid van hem.
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Fc Dordrecht