Heerjansdam werkt aan talentontwikkeling

© VoetbalJournaal
HEERJANSDAM – Voetbalvereniging Heerjansdam maakt vanaf dit seizoen nadrukkelijk werk van de talentontwikkeling. Vanaf de JO7-jeugd tot en met de JO13-teams wordt gewerkt met een planmatige aanpak. Die aanpak is vertaald in de organisatievorm dieook wel de zogeheten Carrousel-training wordt genoemd.De jeugdcommissie van Heerjansdam is van mening dat ieder kind werk kan maken van zijn of haar voetbaltalenten. Dat betekent dat de club Heerjansdam binnen het jeugdvoetbalbeleid en de bestaande middelen en mogelijkheden het beste uit iedere jeugdspeler will halen. De visie en aanpak van talentontwikkeling is vanuit die gedachte zoveel mogelijk gericht op de 4 P’s: Planmatige ontwikkeling, Positieve coaching, Persoonlijke Aandacht en Plezier. Deze P’s dienen te leiden tot het versterken van de vier ontwikkelpunten, te weten de technische, tactische, fysieke en mentale ontwikkeling. De focus in de jeugdopleiding bij Heerjansdam ligt op ‘baas over de bal te worden’, waarbij het ontwikkelen van techniek en creativiteit centraal staat. Een belangrijk uitgangspunt is: dat alles te trainen is en dat ieder kind voetbalvaardigheden kan aanleren en zijn eigen top moeten kunnen halen.
 
De oefenstof in de jeugdopleiding van Heerjansdam is sterk gericht op het gedachtengoed en de ontwikkelmethodes van Wiel Coerver en Johan Cruyff, twee uiterst invloedrijke ontwikkelaars van de Nederlandse voetbalcultuur die zich richten op de verbetering van het indidivu en hun kwaliteiten. De Wiel Coerver-stof is vooral gericht op het aanleren van zo’n honderd specifieke voetbalvaardigheden en Cruijffiaans voetbal staat vooral voor een combinatie van creativiteit en flair (techniek) en een manier van samenspelen (tactiek), gericht op dominant, aanvallend en attractief voetbal.
 
Via het gebruik van de Wiel Coerver-methode wil Heerjansdam een breed scala aan belangrijke basistechnieken zoals balgevoel, schijn- en passeerbewegingen, snel voetenwerk, beheersing van koppen, passen, aanname en traptechniek en ook het voetballen met het ‘chocolade been’ (zwakke been) aanleren. Met het Cruijffiaanse voetbal leren de jeugdspelers van Heerjansdam de uitgangspunten en de spelprincipes waarmee het Nederlands voetbal furore maakte en wat huidige topploegen als Barcelona en Manchester City en landenteams als Spanje en België in een moderne variant hanteren. Deze spelprincipes zijn onder andere de linies kort bij elkaar zetten, direct omschakelen en druk zetten bij balverlies, de (derde) vrije man vinden en positioneren in driehoekjes en creëren van 1 tegen 1-stituaties. Met die nieuwe vorm van talentontwikkeling zou de toekomst van Heerjansdam gegarandeerd moeten worden.
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Heerjansdam