Richard Elzinga stort zich vol energie op FC ’s-Gravenzande

© VoetbalJournaal
Als speler van Cambuur en Sparta stroopte hij de mouwen op en wilde hij altijd winnen. Die eigenschappen neemt Richard Elzinga ook mee als trainer van FC ‘s-Gravenzande. De 48-jarige geboren Fries, woonachtig in Barendrecht, gaat met zijn nieuwe club voor handhaving in de hoofdklasse. “We zullen aan de bak moeten.”
 
FC ‘s-Gravenzande is toe aan zijn derde training in augustus en windkracht 5 raast over het Juliana Sportpark. Toch is de stem van Elzinga, die bruist van de energie, goed te horen. Hij moedigt, als scheidsrechter, zijn spelers tijdens korte partijtjes aan om het onderste uit de kan te halen.
“Ik zit er kort op”, zegt hij even later in de catacomben van het complex van de fusieclub. “Op de training moet wél wat gebeuren. Ik train niet om het trainen.”
 
Dat hij de nieuwe trainer werd van FC ‘s-Gravenzande was ook voor hem een verrassing. “Ik heb hier niet gesolliciteerd. De club belde zelf. Ik was al redelijk ver met een eersteklasser en dat heb ik Ron van Meerten (technisch manager, red.) ook verteld. Maar het eerste gesprek liep van beide kanten zo goed dat ik deze kans niet mocht laten liggen. FC ‘s-Gravenzande is een prachtige club met geweldige faciliteiten. Na drie jaar DBGC wilde ik een stapje hoger, maar had nog niet verwacht dat een club van het kaliber ‘s-Gravenzande al op mijn pad zou komen.”
 
Nadat Elzinga zijn contract had getekend, promoveerde FC ‘s-Gravenzande ook nog eens naar de hoofdklasse. “Daar had ik natuurlijk wel rekening meegehouden”, zegt de docent. “Ze hadden het hele seizoen op kop gestaan.”
 
Eerste klasse of hoofdklasse, het is nog al een verschil, weet Elzinga, die na zijn periode bij Sparta bleef ‘hangen’’ in het westen (‘mijn vrouw komt uit Rotterdam-Crooswijk’). “Ik zie het vooral als een uitdaging om met ‘s-Gravenzande hoofdklasser te blijven. Het zal niet makkelijk worden, dat weet iedereen. Iedereen zal honderd procent moeten geven, het snot voor de ogen moeten trainen. Ik wil zelf alles winnen, die instelling verwacht ik ook van mijn spelers.”
 
Voor een hoofdklasser hield FC ‘s-Gravenzande zich rustig op de ‘transfermarkt’. Waar andere hoofdklassers complete elftallen aantrokken, versterkte de promovendus zich vooral gericht. “Ik heb me daar eigenlijk niet mee bemoeid”, vertelt Elzinga. “Ik neem geen spelers mee. Dat heb ik nergens gedaan. Ik werk met de spelers die er zijn en probeer die beter te maken. Bij FC ‘s-Gravenzande hebben ze een goed georganiseerde jeugdopleiding en de club wil een eigen gezicht houden. Dat is een kwestie van beleid.”
 
In juni al werkte Elzinga drie trainingen af. “Voor de jongens was dat misschien niet zo leuk, die hadden lang doorgespeeld in regionale cups, maar voor mij was het nuttig. Het waren pure kennismakingstrainingen, ik wilde vooral kijken wat spelers konden en wat niet.”
Niet dat Elzinga van plan is één systeem te spelen. “Voetballen op hoofdklasseniveau is een proces dat onderhevig is aan veranderingen. Hoe we gaan spelen hangt af van ons eigen elftal, maar ook van de tegenstander. Ik ben een trainer die veel wisselt en daar ook veel op traint.”
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

FC 's-Gravenzande