Schaap droomt van hoofdklasse met Nivo Sparta

© VoetbalJournaal
Frenk Schaap is terug op het oude nest in Zaltbommel. De 27-jarige aanvallende middenvelder speelt komend jaar weer in het vertrouwde tenue van NIVO Sparta, na uitstapjes die hem uiteindelijk naar de top van het amateurvoetbal leidde. “De derby met IJsselmeervogels tegen Spakenburg vergeet ik nooit meer, mooier wordt het niet.”
 
Met zijn 27 jaar is Frenk Schaap in de bloei van zijn voetbalcarrière en qua ervaring ook al een routinier. Zijn loopbaan kwam in een stroomversnelling terecht toen hij als tweedejaars D-junior bij Wilhelmina gescout werd door PSV. “Daar heb ik tot de B-junioren gespeeld. Ik ben toen verhuurd aan Helmond Sport, maar heb zelf de beslissing genomen terug te gaan naar Wilhelmina. Het voelde voor mij als een teleurstelling, dat ik niet slaagde in het profvoetbal. Ik had er voor mijn gevoel alles voor opzij gezet”, aldus Schaap, wiens vader Gerrie jarenlang profvoetballer is geweest.
 
Lang bleef Schaap niet bij Wilhelmina, hoewel hij zich er wel op zijn plek voelde. “Ik wilde vooral weer voetballen, plezier beleven en mijn zelfvertrouwen terugkrijgen. Dat is bij Wilhelmina gelukt. Ik mocht als jong ventje al naar de selectie.” Hij verruilde Wilhelmina na een paar jaar voor Hedel, maar bleef ook bij die club niet lang: toen hij de gouden kans kreeg om onder zijn vader te trainen bij NIVO Sparta in de hoofdklasse, greep hij die. “Hij is en blijft mijn belangrijkste leermeester. Als hij iets zegt, denk ik er echt serieus over na. We botsen ook weleens, maar onze visies lijken op elkaar.” Na een kleine 3 jaar was die samenwerking weer voorbij: Gerrie Schaap werd ontslagen.
 
Een seizoen later vertrok ook Frenk, naar JVC Cuijk. Een belletje van toenmalig trainer Hans Kraay jr. wist hem te overtuigen. “Ik kon in de topklasse gaan spelen. Dat was in het begin wel aanpoten.” Hij zat de eerste wedstrijden op de bank, tot hij de kans kreeg in een wedstrijd om de KNVB Beker tegen Barendrecht. Hij maakte een doelpunt, gaf een assist en verdween nooit meer uit het elftal. Hij scoorde in die twee jaar bij Cuijk veel, werd een gewaardeerde kracht en won de districtsbeker met de club. Toch keerde hij ook JVC Cuijk in 2015 de rug toe, voor een wel heel bijzonder uitstapje: hij mocht gaan spelen voor IJsselmeervogels, een fenomeen in het amateurvoetbal.
 
“Dat was heel bijzonder. IJsselmeervogels is het Ajax van het amateurvoetbal, dat niveau was mijn absolute plafond. Ik vond dat echt een heel vet jaar, heb de derby tegen Spakenburg gespeeld en daar zelfs de 1-0 in gemaakt. Mooier dan dat wordt het niet”, vertelt Schaap nu. Jammer genoeg voor hem bleef het maar bij één seizoen. “Ik raakte geblesseerd, maar speelde toch door en heb daardoor mijn hele lies naar de vernieling geholpen. Ik kon vervolgens mijn contract nog wel verlengen, maar tegen zulke slechte voorwaarden, dat het voor mij geen zin meer had om nog drie of vier keer per week die kant op te rijden.”
 
Hij werd vorig jaar weer met open armen ontvangen bij Cuijk, waar hij nog een mooi seizoen beleefde. Hij voelde in de loop van 2016-2017 echter dat de tijd rijp was voor een terugkeer bij NIVO Sparta. “De club wilde me een jaar eerder ook al graag hebben, maar toen wilde ik in de hoofdklasse blijven spelen. Nu voelde ik dat het het juiste moment was om de overstap te maken. NIVO Sparta bood een mooi plaatje, met een nieuw complex, een paar goede spelers erbij en de kans om stappen te maken in mijn werk, doordat ik weer dicht bij huis ging voetballen.” In het tenue van NIVO Sparta spelen voelt vertrouwd voor Schaap, die inmiddels ook alweer flink wat jaren in Zaltbommel woont.
 
Dit jaar eist hij van zichzelf niks minder dan de voortrekkersrol bij NIVO Sparta. “Ik zal mijn draai nog even moeten vinden in de tweede klasse met nieuwe spelers om me heen, maar vind dat ik zowel op als buiten het veld belangrijk moet zijn met mijn ervaring.” Hij heeft hoge verwachtingen van het seizoen. “Ik ben er niet bang voor om uit te spreken dat we vol voor het kampioenschap moeten gaan. De club straalt die ambitie ook uit, met de groei in leden die het doormaakt. Ik zie dit dan ook absoluut niet als afbouwen.” Sterker nog: Schaap droomt van een terugkeer in de hoofdklasse met NIVO Sparta. “Dat is mijn persoonlijke doel, je moet durven dromen hè. Maar laten we nu eerst maar eens zien te promoveren uit die tweede klasse, dat wordt al een hele zware dobber. Wij zijn met een paar andere ploegen de favoriet, dus zullen we veel tegenstanders treffen die met z’n allen voor het doel gaan liggen. Het is aan ons, de spelersgroep, om daar goed mee om te gaan en de verwachtingen waar te maken.”
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Nivo Sparta