SO Soest-tweeling sinds 1974 actief op de Bosstraat-Oost

© VoetbalJournaal
In de tijd dat Rob en René Kaats (van 23 augustus 1966) opgroeiden waren en nauwelijks kinderprogramma’s op de zwart-wit-TV. Ja, op woensdagmiddag kwam Swiebertje voorbij, maar dan trainden de jongens. Bij SO Soest natuurlijk. De tweeling werd op 1 augustus 1974 lid van SO Soest. Een logische keuze. De jongens zaten op de Theresiaschool in Soestdijk en veel klasgenoten kozen eveneens voor SO Soest. Bovendien voetbalden broers Hans en
Benny ook bij de club.

Door Peter Beijer
 
Rob Kaats kijkt terug op zijn jeugd: ,,Voetbal stond centraal bij ons thuis. Onze ouders zorgden voor een juiste planning van de zomervakantie, zodat wij op tijd terug waren voor de eerste training van het nieuwe seizoen.” René vult aan: ,,Vakantie is leuk, maar wij waren vooral blij als we in augustus de groene velden weer zagen. Wij deden niets liever dan voetballen. Tot ’s avonds laat voetbalden wij in de buurt. Bij ons op de Troelstrastraat, maar ook het schoolplein van de Theresiaschool en op het veldje achter drogisterij De Pil.”
 
De broers doorliepen alle jeugdselectie-elftallen bij SO Soest. De tweeling kwam in aanmerking voor de seniorenselectie. Rob was nog een A-junior toen hij in het eerste elftal van SO Soest debuteerde. ,,Ernst Brandes wilde mij in het eerste elftal hebben. Ik was pas 17 jaar en opeens stond ik tussen mannen als Wim Gouw en André van de Dijssel. Ik heb een aantal seizoenen in het eerste gespeeld.” René vertelt: ,,In die periode speelde ik in het tweede elftal. In het seizoen 1988/1989 kwam ik onder Wim Gelhard in het eerste. Maar toen was Rob al weer terug naar het tweede. Het seizoen hierna speelde ik weer samen met Rob. Toen Martijn Stalenhoef overkwam uit de jeugd wist ik genoeg, ik ging weer lekker in het tweede voetballen!” Rob: ,,In het tweede elftal hebben wij veel plezier gehad. Onder trainers als Bert Trappel, Wim Oostinjen en Wout van der Wiel hebben we veel successen gehaald. Onze vader was in die periode leider. Mooie tijd!”
 
De voetbal-tweeling voetbalt nog steeds bij SO Soest. Uiteraard voetballen de mannen samen. Zij spelen in het vierde elftal waar zij met vele oud-selectiespelers opnieuw successen vieren. René is vanaf 1983 jeugdtrainer en hij heeft diverse spelers die later het eerste elftal hebben gehaald onder zijn hoede gehad. Tijdens het afgelopen seizoen moest hij, samen met Bas Dreef, als interim-trainer inspringen bij het eerste elftal. ,,Het is jammer dat we alsnog gedegradeerd zijn. Het valt niet mee om al die kikkers in de kruiwagen te houden. Ik heb de afgelopen maanden meer respect gekregen voor trainers van het eerste elftal. Komend seizoen train ik de JO15-1 samen met Dave Klarenbeek, een talentvolle jonge trainer. Daar kijk ik naar uit. Rob, in 2013 trad hij toe als penningmeester in het SO Soest-bestuur, was in verschillende periodes jeugdtrainer. Komend seizoen is hij trainingscoördinator bij de selectie van de SO Soest-jeugd tussen de 12 en 14 jaar. De Kaatsjes zijn eensgezind. “Presteren en plezier hebben. Dat willen wij overbrengen op de jeugdspelers. Wij hebben zoveel plezier beleefd bij SO Soest en dat hebben we nog steeds. Dat gunnen wij de jeugd ook! Voetballen blijven wij doen. In de competitie bij het vierde elftal en natuurlijk ook in de 45+competitie. Wij voetballen al 43 jaar en het gaat nooit vervelen. Wij zijn blij dat het seizoen weer is begonnen!”
Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

Soest SO