Walking Football bij de NAC OldStars: een snel groeiend fenomeen

© VoetbalJournaal

Het project NAC OldStars wordt in rap tempo populairder in Breda en omgeving. Anderhalf jaar geleden startte het initiatief en inmiddels trainen al bijna honderd zestigplussers bij zeven verschillende amateurvoetbalclubs.

BREDA – Op woensdagochtenden is het altijd gezellig druk bij verschillende voetbalclubs in Breda en omgeving. Bij WDS '19, TSC, Baronie, Internos, DIA, Right’Oh en PCP werken zestigplussers dan hun trainingen af van 10.00 tot 12.00 uur. De ochtend begint met het drinken van een kopje koffie of thee in de kantine. Daarna volgt het sportieve deel met ‘Walking Football’, een variant op voetbal waarbij niet gerend mag worden en zonder keepers wordt gespeeld. De oefeningen zijn, met behulp van de voorafgaande medische intake, speciaal aangepast op de lichamelijke gesteldheid van de OldStars. Zo is er ruime aandacht voor de warming-up. Leuk detail: alle mannen spelen in NAC-kleding. Na afloop van de trainingen wordt in de kantine onder het genot van een drankje nog even nagebabbeld tijdens de derde helft.Marieke Akkermans werkt bij Teamplay@NAC en houdt zich onder meer bezig met het project NAC OldStars. Ze kijkt er niet van op dat de populariteit van het project alsmaar stijgende is. “We hebben nu bijna 100 spelers en er zijn nog meer clubs in de regio die willen starten. Het is niet alleen goed dat de mannen in beweging zijn, maar ze doen er ook allerlei nieuwe sociale contacten op. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De jongste spelers zijn 60, de oudste eind 70 en iedereen heeft veel plezier.” Op het veld zijn de NAC OldStars nog altijd erg fanatiek, maar het draait vooral om de lol. “Je ziet dat er echt vriendenteams ontstaan, mannen ontmoeten elkaar ook buiten de trainingen om. Zo gaan ze bijvoorbeeld kaarten of uit eten met zijn allen. We zijn bij NAC heel blij met deze ontwikkelingen”, zegt Akkermans.

Af en toe zijn er landelijke toernooitjes waaraan NAC Breda deelneemt. “Steeds andere spelers mogen dan meedoen namens onze club en spelen tegen leeftijdsgenoten van bijvoorbeeld Feyenoord en Ajax. Dat is erg leuk en maakt de mannen stiekem wel een beetje trots”, zegt Akkermans. “En geef ze eens ongelijk: het is natuurlijk ook erg tof om NAC te vertegenwoordigen.”

Mannen die al jaren gestopt zijn met voetballen, hebben vooraf vaak hun twijfels over het walking football. “Velen zijn een beetje sceptisch, denken dat het suf is en niks voor hen. Maar onze ervaring is dat ze direct enthousiast zijn als ze eenmaal hebben meegedaan. Mannen die twijfelen, moeten dus gewoon eens meedoen. Iedereen is welkom.”

Vorige Volgende

Bekijk de clubs uit dit bericht:

NAC Breda B.V.