Regio Amersfoort

Edities

Overige regio's in Utrecht

Berichten uit de regio

vrijdag 14 juli

12:03

De competitie in de drie verschillende poules in de competitie van de Ambachtse Zaal Voetbalvereniging’72, kortweg AZV’72, zitten erop. In de komende weken staat de strijd om de Leen Stapel Bokaal nog centraal en dan zit het seizoen 2016-2017 erop. Een seizoen, waarin De Sinaasappelbron, in de hoogste competitie bewees dat de titel van een jaar eerder geen toevalstreffer was.
 
H-I-AMBACHT – De strijd om de Leen Stapel Bokaal, die op vrijdag 9 juni de climax beleeft, vormt eigenlijk de nagalm van de jaargang 2016-2017 van AZV’72 waarvan de rangen en standen inmiddels zijn opgemaakt. In de hoogste klasse, de Inter Personeel Klasse, werd in de afgelopen maanden in elk geval één ding duidelijk: het kampioenschap van De Sinaasappelbron in het vorig seizoen berust niet op toeval. Dit seizoen bleek de ploeg, die zich het afgelopen jaar ook van de Hypotheker Cup verzekerde en zodoende dus de dubbel haalde, namelijk wederom een klasse apart op het hoogste niveau. Na 27 wedstrijden telde de onbetwist sterkste ploeg een voorsprong van twaalf punten op nummer twee Addy Duifhuizen (62 om 50). Slechts één ploeg smaakte het genoegen om De Sinaasappelbron in competitieverband te verslaan: Van der Panne Steigerbouw, het team met competitietopschutter Winand Wennekes in de gelederen, slaagde erin om de koploper in de zoektocht naar de titel even kopje onder te duwen. Via een late treffer van Robin Benningshof trok Van der Panne met 6-4 aan het langste eind.
 
Het bleef bij die ene struikelpartij, want De Sinaasappelbron - dat in Herman Veldhoen, nummer twee op de topschutterslijst op één doelpunt van Wennekes (43 om 42), haar belangrijkste doelpuntenproducent had – herstelde zich bijzonder snel en haalde vervolgens moeiteloos het kampioenschap binnen. Magro was het ‘slachtoffer’ in de kampioenswedstrijd, die met 5-1 gewonnen werd door drie doelpunten van Herman Veldhoen en treffers van Marius Zoeteman en Han van Elzelingen.
 
Prolongatie van het bekersucces zat er echter niet in voor de koning van de competitie. Verveer Keukens elimineerde de bekerhouder van het afgelopen seizoen al in de achtste finales van de strijd om de Hypotheker Cup waardoor zich al vlot een nieuwe winnaar aandiende. Verveer Keukens werd op haar beurt uitgeschakeld in de halve finales door Intro Personeel, dat in de eindstrijd Jumbo met 4-1 zou kloppen. Jumbo kwam nog wel op voorsprong door Gerard Buitendijk, maar Intro Personeel sloeg hard terug door wapenfeiten van Stefan Vreeken (2x), Johan Baan en een eigen doelpunt van Jan Slingerland.
 
In de twee andere competities ging de hoogste eer naar Kotug Smit Towage (T&R Klasse) en VDL RPI Metaal (Plus Klasse). In het nieuwe seizoen zullen de teams van Aston Vanilla en Hoogvliet Schoonmaak niet meer terugkeren. Ook De Sinaasappelbron zal niet meer onder die naam terug te vinden zijn in de programma’s, rangen en standen. Het team gaat verder onder de naam van Spiesbouw, dat op haar beurt de ‘gedaante’ van Dordt United zal aannemen. Ook in het komende seizoen zullen 27 teams deelnemen aan de competities van AZV’72.

Lees meer>

donderdag 13 juli

15:39

H-I-AMBACHT – De Ambachtse scheidsrechter Edgar Bijl (25) staat op het punt om door te breken in het betaalde voetbal. De zoon van IFC-voorzitter Cees Bijl, die zijn scheidsrechterscarrière bij Ido’s Football Club begon met het leiden van jeugdwedstrijden, is toegelaten tot de Masterclass van de KNVB, de groep talentvolle scheidsrechters die mogen doorgroeien in het betaalde voetbal. Dat houdt in dat Edgar Bijl komend seizoen wedstrijden in de Jupiler League mag leiden en als vierde man mag fungeren bij duels in de eredivisie. ,,Tot nu toe is het allemaal razendsnel gegaan, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Wedstrijden van mezelf terugkijken, maar ook beelden van mijn collega’s en werken aan mezelf. In het talententraject betaald voetbal heb ik de afgelopen jaren veel baat gehad bij de begeleiding van René de Loos, die zelf niet op een hoog niveau gefloten heeft maar er wel veel kijk op heeft. En ook de coaching van Danny Makkelie, die regelmatig wedstrijden van me heeft gezien, heeft me veel geholpen’’

Met Danny Makkelie en zijn Ambachtse plaatsgenoot Christiaan Bax is Edgar Bijl straks de derde arbiter uit de Drechtstreek die zijn opwachting mag maken in het betaalde voetbal. Hij bewijst ook dat wat goed is, snel komt. ,,Ik ben destijds bij IFC begonnen met het fluiten van jeugdwedstrijden omdat er een tekort was aan scheidsrechters in het jeugdvoetbal. Zelf was ik niet bepaald de liefste in het veld, maar ik kreeg er lol in om wedstrijden te leiden en ben na het volgen van de basisopleiding scheidsrechter verder gegaan met mijn schreden op het scheidsrechterspad. Natuurlijk wil ik ook de volgende stap gaan maken in mijn scheidsrechtersloopbaan en tot de vaste groep eredivisiescheidsrechters gaan behoren. Ik heb het afgelopen seizoen er hard aan gewerkt om mezelf te verbeteren en nog fitter te worden’’, vertelt Edgar Bijl, die in het dagelijks leven werkzaam is als technisch planner bij Van Gansewinkel. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ik mijn mooiste wedstrijd nog moet gaan fluiten.’’


Lees meer>

woensdag 5 juli

09:11

Vanaf vandaag kunnen alle ploegen uit de A-categorie hun competitie-indeling inzien. Op een eerder moment werd de competitie-indeling van de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse al bekend gemaakt.

Het voetbalseizoen is afgelopen zaterdag officieel van start gegaan en traditiegetrouw zijn nu als eerst de indelingen bekend gemaakt. Het uitgangspunt voor de competities is dat spanning en sportiviteit voorop staat en uiteindelijk ook zoveel tegemoet te komen aan de sportieve wensen van alle verenigingen.

Optimale indeling
Naast het vasthouden aan deze uitgangspunten, wordt er nu ook gekeken naar de meest optimale geografische indeling. Dit betekent dat de KNVB er zoveel mogelijk naar heeft gestreefd om meer clubs uit hetzelfde district bij elkaar in de competitie te plaatsen. Dit zorgt voor meer derby’s, minder reisafstanden en ook meer toeschouwers.

De competitie-indeling(en) kun je hier" target="_blank">http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/28856/competitie-indelingen-201718-bekend">hier vinden en anders op je Voetbal.nl app, waar je kunt inloggen en je eigen team kunt opzoeken. De programma’s worden op een later moment bekend gemaakt.


Lees meer>

maandag 3 juli

16:58

Rick Sturm maakt furore op de Zeeuwse velden als scheidsrechter. De uit Oostkapelle afkomstige Sturm is pas twintig jaar, maar fluit nu al voor de KNVB. Zijn verhaal is bijzonder tragisch, maar bovenal motiverend.

Verkeersongeval

Sturm kwam op vrij ongebruikelijke wijze in aanraking met fluiten. In mei 2015 fietste hij op een zaterdagavond met een aantal vrienden naar Domburg. De toen achttienjarige Sturm reed tegen een boom en kwam hard ten val. ‘’Volgens mijn vrienden keek ik achterom en klapte ik tegen een boom. Ik weet er zelf niks meer van’’, vertelt Sturm. Er waren snel twee ambulances ter plaatse en er werd een traumahelikopter opgeroepen. Sturm werd met spoed vervoerd per traumahelikopter naar Rotterdam. Daar lag hij ongeveer een week in coma. Zijn herstel duurde maanden. Sturm keepte in de A1 van Oostkapelle, maar kon logischerwijs lange tijd niet spelen. ‘’Ik wilde desondanks iets voor de vereniging doen. Toen ben ik gaan fluiten, want dan ben je ook met het spelletje bezig.’’

Sturm vond het leiden van wedstrijden in het begin erg lastig. Hij kreeg wel goede begeleiding van de ervaren scheidsrechters Bart Wattel en Matthijs Jobse. Sturm kreeg steeds meer plezier in het vak en besloot te stoppen met voetballen. ‘’Er werd me gezegd dat ik verder moest gaan met fluiten. Ik heb toen zelf gevraagd bij Oostkapelle of er een cursus in de buurt is.’’ Een ernstig verkeersongeval is dus de reden dat Sturm nu scheidsrechter is in plaats van doelman.

KNVB
Sturm deed de cursus Verenigingscheidsrechter en kreeg het advies om door te gaan. Hij rondde vervolgens de Scheidsrechtersopleiding III succesvol af. Onlangs had Sturm een intakegesprek om deel te mogen nemen aan de Scheidsrechtersopleiding II. Volgende week hoort de Oostkapelse leidsman of hij toegelaten is op de cursus. Sturm floot afgelopen seizoen met name wedstrijden in de vierde klasse. Hij fluit nauwelijks jeugdwedstrijden. ‘’Ik heb besloten senioren te fluiten, dus jeugd fluit ik niet meer zoveel. Alleen oefenwedstrijdjes of bijvoorbeeld nacompetitie. Ik was laatst assistent-scheidsrechter bij Kloetinge JO19-1 tegen Best Vooruit JO19-1 in Breda.’’

OTS
Als je jong bent en goed presteert, val je op. Dat is in elke discipline het geval. In maart werd Sturm – met nog een aantal andere talentvolle arbiters uit regio Zuid 1 - uitgenodigd voor een kennismaking en fysieke test in Tilburg. ‘’We moesten ons melden in het spelershome van het Koning Willem II Stadion, de thuisbasis van het Ontwikkeltraject Scheidsrechters (OTS). We moesten ook een hele zware conditietest doen, maar die heb ik gehaald. Ook de spelregeltoets heb ik gehaald, want ik had maar één fout.” De groep talentvolle scheidsrechters kreeg de afgelopen maanden begeleiding van Danny Makkelie. Hij is actief in het betaald voetbal. Makkelie fluit in de Eredivisie en ook wordt hij wel eens aangesteld bij Europese wedstrijden. Freek van Herk is coach van een van de jonge talenten uit het talententraject. Van Herk is een mooi voorbeeld van doorontwikkelen middels het OTS. Hij zat daar namelijk ooit zelf in en zit nu in de Scheidsrechters Masterclass. Van Herk fluit voornamelijk in de Jupiler League. Sturm leert veel van Makkelie. “We zitten met alle scheidsrechters uit het OTS in een WhatsApp-groepsgesprek. Ook Makkelie en Van Herk zitten daarin. De videoscheidsrechter was tijdens de Confederations Cup onderwerp van gesprek. Makkelie geeft veel duidelijkheid en uitleg in de chat.”

Toekomst
Sturm is ambitieus, maar wil niet te hard van stapel lopen. Hij is wel gepromoveerd en fluit komend seizoen derde klasse en reserve hoofdklasse.  “Ik wil graag mijn eigen top bereiken. Ik doe er in ieder geval alles voor. Ik droom van wedstrijden leiden in kolkende stadions”, besluit Sturm.


Lees meer>

Meer berichten