”Hé Scheids!” – Bart Snelderwaard

0
342

Bart Snelderwaard is geboren in Zwijndrecht en woont in Barendrecht. De 18-jarige scheidsrechter is op zijn 14begonnen met fluiten en floot zijn eerste wedstrijden bij de pupillen. Paar jaar later begon Bart voor de KNVB te fluiten en heeft hij momenteel zelfs leiding bij wedstrijden van jongeren profclubs.

‘’In de kantine van BVV Barendrecht hing er een poster waarop stond dat ze op zoek waren naar scheidsrechters en het leek mij wel leuk dus melde ik me ervoor aan’’. Sindsdien is Bart begonnen met het fluiten en mocht hij beginnen bij de pupillen. Naast het fluiten is Bart ook werkzaam als vrijwilliger bij de brandweer en zit hij nog op school.

Hoogtepunt
‘’Beslissend zijn op bepaalde momenten voor beide teams. Het mooiste wat er maar is bij het fluiten van een wedstrijd’’, volgens de 18-jarige Bart Snelderwaard uit Barendrecht. ‘’Soms maak je fouten en baal je daarvan, tegelijk ben je enorm blij als je bij een cruciaal moment de juiste beslissing neemt’’.

Een mooie prestatie en hoogtepunt voor de jonge scheidsrechter, was het moment toen hij de kwartfinale in de beker tussen Feyenoord O-17 en PEC Zwolle O-17 mocht fluiten. Het was niet alleen bijzonder omdat het een kwartfinale was tussen twee profclubs, maar ook werd de wedstrijd live uitgezonden op tv bij Fox Sports. Een supermooie ervaring op zo’n jonge leeftijd.

Gekste moment
Tijdens het fluiten van een wedstrijd maak je als scheidsrechter de gekste dingen mee, zowel op het veld als naast het veld gebeuren de opmerkelijkste dingen. ‘’Vaak bij een opstootje op het veld bemoeien de ouders zich ermee en zorgen zij er eigenlijk voor dat de situatie alleen maar meer escaleert’’. Tijdens een andere wedstrijd waar Bart de leiding over had liep het ook uit de hand. Een speler die gewisseld was en op de tribune zat, zag op het veld een opstootje plaats vinden en stormde vanaf de tribune naar beneden het veld op en sprong erop. ‘’Als scheidsrechter denk je dan maar aan een ding en dat is dat die speler zo snel mogelijk hier weg moet’’.

Het fluiten van een wedstrijd vraagt dus veel energie voor een scheidsrechter. Zeker de senioren potjes zijn voor Bart altijd wennen en best zwaar. ‘’Je krijgt veel meer weerstand, ze zijn veel feller en hebben ook nog is vaak een grote mond tegen je’’.

Toekomst 
‘’Om in stapjes te denken, zou ik nu graag in het betaald voetbal willen gaan fluiten’’. Voor de scheidsrechter is het momenteel geen droom om wedstrijden als El Clásico of de klassieker te fluiten, maar streeft hij vooral naar een volgende stap toe namelijk het betaald voetbal. Zelf vindt Bart dat er nog wel bepaalde punten zijn wat hij zou willen verbeteren. ”Voornamelijk het volgen en positie kiezen binnen het veld kan beter”

Of de jonge scheidsrechter zichzelf later met dit beroep ziet rondkomen, Durft hij niet te zeggen. ‘’Het ligt er dan echt aan of je het betaald voetbal haalt, onder het betaald voetbal is het gewoon niet te doen en kom je niet rond met het fluiten’’.